Om rasen

Podengo Português

Ursprungsland: Portugal
Användningsområde: Jakt, vakt- och sällskapshund
FCI-Klassifikation: Grupp 5
Specialklubb: Svenska Vinthundsklubben
Rasklubb: Svenska Podengo Portuguêsklubben

Podengon är en urhund som härstammar från den Egyptiska Faraohunden och kom till Portugal i slutet på 1100-talet. Urhund betyder att hunden inte är medvetet framavlad för en speciell funktion och därför genetiskt är väldigt lik sitt ursprung.

Den första släthåriga Podengon kom till Sverige 1997.
Den första strävhåriga kom hit 2002.

Storlekar
Podengon finns i tre storlekar:
Grande: 55-70 cm, 20-30 kg
Medio: 40-54 cm, 16-20 kg
Pequeno: 20-30 cm, 4-6 kg

Päls
Alla tre storlekar finns som strävhåriga (lite längre päls) respektive släthåriga (korthårig). Pälsen är mycket lättskött, den behöver inte trimmas, det räcker med att man kammar den någorlunda regelbundet.

Färg
Fawn (gulaktig nyans) från ljus till mycket mörkt med eller utan vitt i pälsen, eller ha en vit grundfärg med fläckar i Fawn.
Hos den lilla Podengon accepteras (men eftersträvas inte i avel) även svart eller brun med eller utan vitt eller vit grundfärg med fläckar i svart eller brun.

Användningsområden
I Portugal användes de, och används fortfarande, till kaninjakt, som råttfångare och larmare på gårdarna samt som sällskap. De är en vanlig hund i byarna i Portugal.

I Sverige har vi alla storlekar och hårlag men flest av den lilla/pequenon. Podengon är mycket allround och passar till det mesta som exempelvis Agility (hinderbana på tid), Lure coursing (jakt på konstgjord hare), viltspår, utställning och sällskapshund.

Generellt är rasen social, glad, livlig, kelen, klok, tycker om människor och trivs med andra hundar. Den är lättlärd och lydig till sin karaktär, många kan ha sin Podengo lös, men den kan ha en hel del jaktinstinkt.


Tillbaka